wykaż
Radek:
Czyli ten dowód również źle bez komentarza ?
| | a | | b | |
jeśli a i b są liczbami tego samego znaku to |
| + |
| ≥2 |
| | b | | a | |
a,b≠0
a
2+b
2−2ab≥0
(a−b)
2≥0
2 gru 18:46
Piotr 10: (a−b)2≥ 0
Wykonując ciąg równoważnych przekształceń doszedłem do wniosku, że nierówność końcowa jest
prawdziwa, a więc nierówność wyjściowa też musi być spełniona. c.n.u
2 gru 18:50
Michał: Aby wykazać, że dla niezerowych a i b tego samego znaku
wystarczy pokazać, że:
Zatem:
| a | | b | | a2 + b2 | | a2 + b2 − 2ab | | (a−b)2 | |
| + |
| − 2 = |
| − 2 = |
| = |
| ≥ 0 |
| b | | a | | ab | | ab | | ab | |
c.b.d.u. ( co było do udowodnienia )
2 gru 21:23