Kombinatoryka
Andzia94: 1. Dwanaście osób przesłało sobie listownie życzenia świąteczne. Ile przesłano listów, jeżeli
każda z tych osób wysłała każdej osobie jeden list?
2. Dziecko ma pokolorować trójkolorową chorągiewkę w podłużne pasy. Na ile sposobów może to
zrobić, mając do dyspozycji 7 kolorów kredek?
3. Na ile sposobów można posadzić 7 osób na 10 krzesłach stojących w jednym rzędzie?
4. Ile istnieje różnych wyrazów, mających sens lub nie, które można utworzyć, przestawiając
litery w wyrazie?
5. W biegu startowało 9 zawodników. Ile istnieje możliwych rezultatów biegu, jeżeli wiadomo, że
wszyscy go ukończyli?
6. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych?
7. Cztery osoby piszą sprawdzian z matematyki. Na ile sposobów można im wystawić oceny?
B A R D Z O P I L N E .
Zadania są z podręcznika do matematyki dla Liceum, Technikum <wyd. Operon> cz. III, Dział
KOMBINATORYKA.
POMÓŻCIE ♥
2 gru 18:07
Janek191:
z.1
======================
2 gru 18:13
Janek191:
z.1
======================
2 gru 18:14
Janek191:
z.1
======================
z.2
| | | | 7 ! | | 5*6*7 | |
N = | = |
| = |
| = 35 |
| | | 3 ! * 4 ! | | 1*2*3 | |
===========================================
2 gru 18:17
Janek191:
z.1
======================
z.2
| | | | 7 ! | | 5*6*7 | |
N = | = |
| = |
| = 35 |
| | | 3 ! * 4 ! | | 1*2*3 | |
===========================================
z.5
N = 9 !
======
z.6
N = 999 − 99 = 900
===============
2 gru 18:21
Andzia94: Janek191 jak Ty to robisz? Jesteś dobry z matmy ?
2 gru 18:25
Andzia94: Proszę Was pomóżcie mi
2 gru 18:39
Andzia94: co do zadania 4 to chodzi o wyraz LICEUM.
2 gru 18:42
Janek191:
z.4
N = 6 ! = 1*2*3*4*5*6 = 720
======================
2 gru 18:45
Janek191:
z.3
| | | | 10 ! | | 10 ! | |
N = | * 7 ! = |
| * 7 ! = |
| |
| | | 7 ! * 3 ! | | 3 ! | |
2 gru 18:51
Janek191:
z.7
{ U
1, U
2, U
3 , U
4 } → { 1, 2,3,4,5,6 }
więc
N = 6
4 = 1 296
=============
To jest bzdurne zadanie, bo powinien im wystawić oceny na jeden sposób
adekwatny do ich rozwiązań !
2 gru 18:56
Andzia94:
8. Ile różnych wynioków możemy otrzymać przy:
a> rzucie dwiema monetami
b> trzykrotnym rzucie monetą
c> n−krotnym rzucie monetą
9. Na ile sposobów pięć osób może wsiąść do pociągu zlożonego z czterech wagonów?
10. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach:
a> parzystych
b> podzielnych przez 25
c> większych od 765
d> mniejszych od 425
2 gru 19:04
Andzia94: i co do zadania 7 to też się z Panem zgodzę hehe no ale nie my układamy te zadania tylko ktoś
"bardzo mądry"
2 gru 19:09
Janek191:
z.8
a) N = 22 = 4
{ (O,O),( O,R),(R,O), ( R,R) }
b)
n + 23 = 8
{ OOO,OOR,ORO,ROO, RRO,ROR,ORR,RRR }
c)
N = 2n
−−−−−−−−
z.9
{ O1, O2,O3,O4,O5 } → { W1,W2, W3,W4}
N = 45 = 1024
=============
2 gru 20:56
Janek191:
z.8
a) N = 22 = 4
{ (O,O),( O,R),(R,O), ( R,R) }
b)
n + 23 = 8
{ OOO,OOR,ORO,ROO, RRO,ROR,ORR,RRR }
c)
N = 2n
−−−−−−−−
z.9
{ O1, O2,O3,O4,O5 } → { W1,W2, W3,W4}
N = 45 = 1024
=============
2 gru 20:56
Janek191:
z. 8 b) N = 23 = 8
2 gru 20:57