matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole koła opisanego na trapezie ABCD.
Kinga:
Mam taką pracę domową z czworokątów wpisanych w okrąg. "Oblicz pole koła opisanego na trapezie ABCD." Wysokość (przerywana linia) ma 5
√
3
a boki |AB| i |CD| mają po 10.
2 gru 17:29
+-:
AE=? EO=r−AE EO
2
=r
2
−DE
2
→ r=10
2 gru 20:02