równanie liniowe i nierówność liniowa z parametrem
Blondi: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla którego równanie z niewiadomą x jest sprzeczne.
|k|x=4x+k
wychodzi mi odp. 2, −2, a powinno być 4, −4
Może ktoś mi wytłumaczyć?
2 gru 17:27
Bizon:
... a jak Ci może wyjść to 2 i −2
Zauważ, że dla k=2 2x=4x+2 ... co sprzeczne nie jest
2 gru 17:31
pigor: ...,
|k|x= 4x+k ⇔ (|k|−4)x= k ⇒ równanie jest
sprzeczne ⇔ |k|−4=0 ⇔ |k|=4 ⇔ k∊{−4,4} . ... :
2 gru 17:33
pigor: ... a w zasadzie to tak :
|k|x= 4x+k ⇔ (|k|−4)x= k ⇒ równanie jest
sprzeczne ⇔ |k|−4=0 i k≠0 ⇔ |k|=4 i k≠0 ⇔
k∊{−4,4} . ...
2 gru 17:35
Blondi: Dzięki bardzo. Jestem niewyspana i chyba nie potrafię już prostych głupot wyliczać.
2 gru 20:19