Równanie
bezendu:
Jak rozwiązać takie równanie xx3=3 ?
2 gru 17:04
ciekawsky: i to jest ciekawe zadanie
2 gru 19:16
bezendu:
Tylko jak się za to zabrać ?
2 gru 19:19
ciekawsky: Według mnie tylko empirycznie, ale nie znam się na matematyce, więc to tylko dywagacje.
2 gru 19:20
ciekawsky: Jakbyś rozwiązał, powiedzmy xx=3 ?
2 gru 19:21
Bizon:
xx=31/3
... itd
2 gru 19:21
Panko: Podstawmy x=3a, a>0
xx3=(xx)3=x3x=(3a)3*3a=3a*3a+1 = 31
a*3a+1=1 teraz , już tylko rozwiązania przybliżone
2 gru 20:32
bezendu:
Dzięki, już doszedłem do rozwiązania
2 gru 21:19
Mila:
No i któż to Ci wymyślił takie równanie?
3 gru 17:33
bezendu:
Pani w szkole
3 gru 18:38
Piotr 10: bezendu jak arkusze, które Ci dałem

?
3 gru 18:40
bezendu:
Rozwiązuje je i stwierdzam, że muszę powtórzyć planimetrię od początku
3 gru 18:56
Piotr 10: Z tego co pamiętam, to aż taka trudna nie jest planimetria w tych arkuszach. Inne zadania
sprawiły mi trochę problemów
3 gru 19:03
bezendu:
No widzisz a ja ani planimetrii ani analitycznej
3 gru 19:04
Piotr 10: To działaj
3 gru 19:05
bezendu:
Robię zadania z kiełbasy właśnie
3 gru 19:06
Piotr 10: Ah ten Kiełbasa
3 gru 19:07
bezendu:
Spać nie daję
3 gru 19:09