.
Piotr 10: Ze zbioru liczb Z={1,2,3,....,2n−1},n∊N
+ wylosowano dwie liczby. Zdarzenie A oznacza, że
iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą. Oblicz, dla jakiej wartości n
| | 10 | |
prawdopodobieństwo zdarzenia A jest większe od |
| . |
| | 19 | |
Ω − zbiór 2−elementowych kombinacji zbioru (2n−1) elementowego
A − zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch liczb, których iloczyn będzie liczbą nieparzystą
Proszę o pomoc
| | | | | |
Może o to chodzi, że Ω=(2n−1)*2n i A= | * | . |
| | | |
Mam rozwiązanie tego zadania, ale coś mi nie pasuje
2 gru 16:45
Mila:
Dobrze zapisałeś treść?
2 gru 17:44
Piotr 10: Tak, jest to zadanie ze zbioru Operonu 2014 strona 41( arkusze maturalne ). W kluczu to jakaś
bzdura wg mnie jest napisana
2 gru 18:28
Mila:
Co jest napisane?
2 gru 18:39
Piotr 10: W kluczu jest coś takiego:(przepisałem na pewno dobrze)
Ω − zbiór 2−elementowych kombinacji zbioru (2n−1) elementowego
A − iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą parzystą
| | | | | |
A'(zdarzenie przeciwne)= | * | |
| | | |
n∊{2,3,....9}.
Mila bardzo proszę o pomoc
2 gru 18:40
Piotr 10: Może o to chodzi, że losujemy pojedynczo, a nie jednocześnie? Ale i tak Ω− tutaj, że
jednocześnie a w zdarzeniu A' − pojedynczo
2 gru 18:42
Piotr 10: I jak Mila ?
2 gru 19:23
Saizou : bo tam była bzdurna odpowiedź, to samo omawialiśmy na lekcji

Twoje rozwiązanie jest dobre
2 gru 20:30
Piotr 10: I jak to dalej rozwiązać ?
n∊∅ ?
2 gru 20:33
Saizou : dokładnie tak
2 gru 20:35
Saizou : no to teraz spróbuj metodą sadzenia drzewek rozwiązać to zadanko
2 gru 20:36
Piotr 10: Niby spoko zbiór, ale trochę błędów jest
2 gru 20:36
Piotr 10: Drzewkiem chyba długo by było czy nie

?
2 gru 20:37
Saizou : to mankament

a drzewko to mała krzewinka
2 gru 20:39