Oblicz wartość parametru m.
Ola1: Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu równania
Dla jakich wartości parametru m równanie:
(x−3m)*(x+2m−1)=0 ma dwa rozwiązania takie ,że jedno jest większe,a drugie
mniejsze od 3
2 gru 15:35
Bizon:
masz postać wielomianową ...
czyli x
1=−(−3m)=3m
x
2=−2m+1
itd −
2 gru 15:41
Ola1: Ja bardzo prosiłam o pomoc w rozwiązaniu bo tego nie rozumiem,
a nie o podpowiedź.
2 gru 18:05
pigor: ..., dana jest postać iloczynowa trójmianu kwadratowego
f(x)= (x−3m)(x+2m−1), a=1≠0, więc jego pierwiastki istnieją dla m∊R,
a są różne , czyli 3m ≠ 1−2m ⇔ 5m ≠ 1 ⇔ (*)
m≠15 i będą
spełniać wystarczająco warunki zadania ⇒
⇔
af(3)< 0 ⇔ 1(3−3m)(3+2m−1)< 0 ⇔ −3(m−1)*2(m+1)< 0 /:(−6) ⇔
⇔ (m−1)(m+1) >0 ⇔
m<−1 lub
m>1 , stąd i (*) ⇔
⇔
m∊(−∞; −1)U(1;+∞) , a inaczej ⇔
m∊R\<−1;1> . ...
2 gru 18:57
Ola1: dziękuję serdecznie za rozwiązanie.
2 gru 19:43
daras: pomoc to ja rozumiem, jako:
a) sprawdzenie rozwiązania
b) utknięcie na jakimś przekształceniu
ale nie oczekiwanie na GOTOWCA
2 gru 19:49