matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
kamil:
obwód trójkąta wynosi 9 2/15m .pierwszy bok ma długość 2 5/6 m a drugi jest o 13/15 m dłuższy .Oblicz długość trzeciego boku trójkąta
1 gru 20:37
Janek191:
2
a + b + c = 9
15
5
a = 2
6
5
13
25
26
21
7
b = 2
+
= 2
+
= 3
= 3
6
15
30
30
30
10
5
7
25
21
16
a + b = 2
+ 3
= 2
+ 3
= 6
6
10
30
30
30
więc
2
16
4
16
34
16
18
c = 9
− 6
= 9
− 6
= 8
− 6
= 2
15
30
30
30
30
30
30
3
Odp. c = 2
5
===============
1 gru 22:59
kamil:
dzięki
2 gru 20:18