Kombinatoryka
zaćma: Proszę o pomoc.
Ze zbioru {1,2,3,...,30} losujemy kolejno ze zwracaniem dwie liczby. Oznaczamy je w kolejności
losowania, a i b. Ile jest możliwości wylosowania:
a)dowolnej pary
b)takiej pary liczb, dla której 5<√(a+b)2<10
c)takiej pary liczb, dla której a2+b2<25
1 gru 20:05
Eta:
a) 30*30 = 900 takich par
b) 5<√(a+b)2<10 ⇒ 5<|a+b|<10
ponieważ a, b>0 to warunkiem jest : 5<a+b<10 ⇒ (a+b)∊(5,10)
i mamy takie pary :
B={(1,5), (1,6), (1,7),(1,8) , (2,4), (2,5), (2,6),(2,7)
(3,3), (3,4), (3,5),(3,6) (4,2) ,(4,3), (4,4) ,(4,5) ... itd
|B|=..... takich par
c) a2+b2<25
C−−− pary(całkowite) punktów należących do wnętrza koła o środku (0,0) i promieniu r=5
C={ (1,1) (1,2), (1,3),(1,4) , (2,1),.......... itd
|C|=.... takich par
2 gru 23:52