sernik: W trapezie równoramiennym podstawy maja długość 10 i 6, a ramię ma długość 2√10. Oblicz
cosinus kąta ostrego między przekątną a podstawą.
Proszę o pomoc
2 paź 18:12
norka:
12 lip 15:37
Godzio:
d − przekątna
a,b − odpowiednio krótsza i dłuższa przekątna
c − ramie
h − wysokość
x − odcinek między wierzchołkiem dolnej podstawy, a spodkiem bliższej wysokości
(b − x)
2 + h
2 = d
2
h
2 + x
2 = c
2 − ⇒ h = ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(b − x)
2 − x
2 = d
2 − c
2 ⇒ d = ...
12 lip 15:43
pigor: ...,

czyli Δ równoramienny, więc długości rzutów
prostokątnych jego ramion r na dłuższą podstawę
r'= 12(10−6)=
2,
więc h
2=(2
√10)
2−2
2=36 ⇒
h= 6=2+4 − długość wysokości trapezu
równa zarazem długości rzutu prostokątnego przekątnej trapezu na
dłuższą podstawę, czyli
cos45o=12√2− szukany
cosinus kąta. ...
12 lip 17:09
Godzio:
A ja walnąłem głupotę
12 lip 17:13
gucio:
Ejj
pigor ? ........ ( sprawdź co piszesz
12 lip 22:05
gucio:
12 lip 22:09
bezendu:
A gdzie Maja ?

?
12 lip 22:20
pigor: .., przepraszam
12 lip 22:27