geometria
madz,:

Bardzo proszę o pomoc

Dane są równania prostych k: 5x−2y−11=0 oraz l: x+2y+5=0, w których zawierają się dwa boki
równoległoboku. Punkt S (0 i 0,5) jest środkiem symetrii tego równoległoboku. Znajdź równania
prostych, w których zawierają sie pozostałe boki równoległoboku.
Naszkicowałam rysunek ale nie wiem czy coś pomoże
13 paź 22:30
Andrzej: zaznaczyłaś nie te proste co trzeba... Ty zaznaczyłaś proste równoległe, natomiast z równań
prostych k i l widać że nie są równoległe.
Zaraz napiszę szkic rozwiązania.
13 paź 22:37
Andrzej: 1. Znajdujemy punkt przecięcia prostych k i l −> niech nazywa się A.
2. znajdujemy wektor AS, dodajemy go do punktu S i otrzymujemy przeciwległy wierzchołek, czyli
punkt C.
3. Piszemy równania prostych równoległych do k i l przechodzących przez C − to będą szukane
proste.
Jeśli nie umiesz zrobić którejś z tych rzeczy napisz, pomogę.
13 paź 22:40
Andrzej: Dodam jeszcze że przy tym szczególnym położeniu punktu S (leży na osi OY) można zadanie
rozwiązać sprytnie w pamięci
13 paź 22:56
madz,: ten rysunek dla pomocy naszkicowała nam profesor

wiec nie wiem dlaczego jest zły.
13 paź 23:10
Andrzej: profesor też człowiek, może się pomylić
13 paź 23:37
madz,: oczywiście
13 paź 23:37
madz,: muszę przyznać, że kompletnie zgłupiałam nie wiem jak to zrobić
13 paź 23:45
Andrzej: Słonko... nie umiesz znaleźć punktu wspólnego prostych k i l ? Trzeba rozwiązać układ ich
równań:
5x − 2y = 11
x + 2y = −5
dodajemy stronami i wychodzi 6x = 6 czyli x = 1
a potem y = −3
Wierzchołek A ma współrzędne (1, −3)
13 paź 23:51
Andrzej: teraz wektor AS = [0 − 1, 0.5 − (−3)] = [−1; 3.5]
Dodajemy ten wektor do punktu S otrzymując przeciwległy wierzchołek C:
C = (0; 0.5) + [−1; 3.5] = (−1; 4)
teraz trzeba napisać równania prostych
równoległej do 5x −2y −11 = 0 przechodzącej przez (−1, 4)
i równoległej do x +2y + 5 = 0 przechodzącej przez (−1, 4)
13 paź 23:55
madz,: a na rysunku jak to będzie wyglądało?
14 paź 00:05
Andrzej: Sorki, ale nie podejmuję się tu zrobić rysunku... wpadnij do mnie to sobie porysujemy
14 paź 00:12
madz,: z miłą chęcią, ale trochę za późno
14 paź 00:19
Andrzej: ale dokończyłaś zadanko ?
powinno wyjść
5x − 2y + 13 = 0 i
x + 2y − 7 = 0
14 paź 00:21
madz,: nakieruj mnie chociaż czy strasznie źle jest w powyższym rysunku? heh
14 paź 00:21
madz,: tak tyle mi wyszło.
14 paź 00:22
Andrzej: w powyższym rysunku jest źle tylko to, że k i l są równoległe
14 paź 00:27
AROB:
14 paź 00:28
14 paź 00:29
AROB: 
Żal mi się Ciebie zrobiło.
14 paź 00:31
madz,: wiesz, mi samej siebie żal nawet hehe
14 paź 00:32
AROB: 
Dobranoc. Powodzenia!
14 paź 00:41
madz,: Dobranoc, dzięki
14 paź 00:43
Bogdan:
| | 1 | |
A = (1, −3), S = (0, |
| ), C = (xc, yc), |
| | 2 | |
| | 1 + xc | | 1 | | −3 + yc | |
0 = |
| ⇒ xc = −1, |
| = |
| ⇒ yc = 4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
C = (−1, 4)
Przez punkt C prowadzimy prostą m równoległą do prostej k oraz prostą n równoległą
do prostej l.
14 paź 00:48
Bogdan:
O!

Już zrobiony rysunek, spóźniłem się
14 paź 00:50
madz,: ale również bardzo bardzo bardzo dziekuje za pomoc
14 paź 00:56
madz,: Bogdanie, czy możesz mi jednak wytłumaczyć jak rozwiązać to
Andrzej: teraz wektor AS = [0 − 1, 0.5 − (−3)] = [−1; 3.5] Dodajemy ten wektor do punktu S
otrzymując przeciwległy wierzchołek C: C = (0; 0.5) + [−1; 3.5] = (−1; 4) teraz trzeba napisać
równania prostych równoległej do 5x −2y −11 = 0 przechodzącej przez (−1, 4) i równoległej do x
+2y + 5 = 0 przechodzącej przez (−1, 4)
aby otrzymać
5x − 2y + 13 = 0 i x + 2y − 7 = 0
bo jednak pokręciłam coś źle mi wyszło:(
14 paź 00:58
Bogdan:
Uważam, że Andrzej wszystko klarownie wyjaśnił, pozostają więc tylko rachunki.
Proste są równoległe wtedy, gdy mają równe współczynniki kierunkowe.
| | 5 | |
Prosta m i prosta k mają współczynnik kierunkowy a1 = |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
Prosta n i prosta l mają współczynnik kierunkowy a2 = − |
| . |
| | 2 | |
Proste m i n przechodzą przez punkt C = (−1, 4).
Jeśli dany jest współczynnik kierunkowy prostej a i punkt P(x
P,y
P), przez który ta
prosta przechodzi, to jej równanie wyraża się wzorem: y = a(x − x
P) + y
P
14 paź 01:11
madz,: dzięki
14 paź 01:14