Liczby 3x 15, 12,27x-1 są odpowiednio 1, 3 , 5 wyrazem ciagu arytmetycznego.
Bea: Liczby 3x+15, 12,27x−1 są odpowiednio 1, 3 , 5 wyrazem ciagu arytmetycznego.wyznacz x. Prosze o
pomoc w rozwiązaniu.
13 paź 21:40
Bogdan:
2an = an−k + an+k
np.: 2a6 = a5 + a7, 2a6 = a4 + a8, 2a6 = a3 + a9, itd.
13 paź 21:55
:)TO TYLKO JA: a można tak?: a1=3x+15 ,a3=12 ,a5=27x−1
a3=a1+2r
a5=a1+4r
12=3x+15+2r
27x−1=3x+15+4r
−3=3x+2r /*(−2)
−16=−24x=4r
6=−6x−4r
−16=−24x=4r
13 paź 22:12
:)TO TYLKO JA: chochlik:
−16=−24x+4r
13 paź 22:13
Bogdan:
Można jeszcze bardziej skomplikować, ale po co?
Tutaj mamy: 2a3 = a1 + a5, czyli 24 = 3x + 15 + 27x − 1 ⇒ x = ...
13 paź 22:17
:)TO TYLKO JA: no,ale przecież to układ równań−sama przyjemność
13 paź 22:19
AROB: Witaj
Bogdanie.
Ety jeszcze nie wytropiłam.
13 paź 22:21
Bogdan:
Hej
AROB, ja Ciebie tam, a Ty mnie tu w tym samym czasie

Nie życzę rozwiązującym zadania podczas egzaminu maturalnego takich rozwlekłych
przyjemności
13 paź 22:27
Bea: x=13
13 paź 22:30
Bogdan:
Tak
13 paź 22:33
Bea: Dzięki. Na dziś chyba mi starczy bo padam. Dobranoc.
13 paź 22:36
Bogdan:
Dobranoc
Bea, ja dopiero się rozgrzewam i spać jeszcze nie idę
13 paź 22:46