matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole trójkąta
Mika..xD:
Dwa boki trójkąta mają długości 12 cm i 16 cm, a suma wysokości opuszczonych na te boki jest równa 21 cm. Oblicz pole trójkąta Proszę o pomoc..
13 paź 21:36
mimi:
a= 16 b= 12 h
a
+h
b
= 21
12*h
b
P=
= 6h
b
2
16*h
a
P=
= 8h
a
2
6h
b
= 8h
a
4
h
b
=
h
a
3
h
a
+
4
3
h
a
= 12 dalej już dokończysz
13 paź 21:50
Bogdan:
h + k = 21 16h = 12k
13 paź 21:52
Mika..xD:
thx juz wiem.
13 paź 22:00