trójkąt, koło
maciek: Promień koła opisanego na trojkącie o bokach długości 3,4,5cm wynosi...?
13 paź 20:49
Bogdan:
Jaki to jest trójkąt ?
13 paź 20:52
maciek: tylko tyle jest w treści zadania i są odpowiedzi, jedna prawidłowa: 2,5 cm ; 3 cm ; 4 cm ; 5 cm
13 paź 21:00
mimi:
32 +42 = 52
trójkąt prostokątny , i o to pytał Pan Bogdan.
13 paź 21:02
Bogdan:
Tak. O to pytałem.
Jak wyznacza się długość promienia okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ?
13 paź 21:05
maciek: | | abc | |
skorzystać ze wzoru na P = |
| ? |
| | 4R | |
13 paź 21:08
maciek: kąt prosty oparty jest na średnicy, wiec 5 to jest 2R, więc R = 2,5?
13 paź 21:09
Bogdan:
| | 1 | |
R = |
| *(długość przeciwprostokątnej) |
| | 2 | |
13 paź 21:11