Obliczanie - koła
Violka: Z kwadratowego kartonu o boku 50 cm wycięto koło (możliwie największe). Oblicz, ile cm
kwadratowych kartonu pozostało po wycięciu koła. Wynik zaokrąglij do pierwszego miejsca po
przecinku....pomocy..!
13 paź 20:19
robes:

Kwadrat o boku a=50 cm
Promień wynosi r=25cm bo jest to jedna druga dlugosci boku kwadratu.
Obliczasz Pole kwadratu i pole koła.
Pole kwadratu = a
2 =50
2 = 2500
Pole koła = pi* r
2= 3.14* (25)
2= 3.14 * 625= 1962.5
Mam nadzieje ,z e nic zle nie zrobilem wiec teraz odejmujesz od pola kwadratu pole kola
2500 − 1962.5 = 537,5 cm
13 paź 20:31
Violka: dzięki bardzo..
13 paź 21:21