Mnożenie przez odwrotność.
Krystian: http://upload.wikimedia.org/math/e/1/e/e1e919b43e6d79909293ba55fb117d61.png
może mi to ktoś rozpisać po kolei co tu się stało? Rozumiem, ze zostało wykonane mnożenie przez
odwrotność tylko zupełnie nie wiem jak to działa. Nie wiem jak działać gdy pojawia się tak
dużo kresek ułamkowych może ktoś ma jakieś przykłady żebym mógł potrenować?
1 gru 12:21
tom: Siła F=m*a (masa * przyspieszenie)
w jednostkach wygląda to tak
| | 1m | |
1N=1kg* |
| i to podstawiasz zamiast Newtona, czyli |
| | 1s2 | |
| | 1N | | | | 1kg | | 1m | |
1Pa= |
| = |
| = |
| * |
| |
| | 1m2 | | 1m2 | | 1m2 | | 1s2 | |
metry się skracają i pozostaje
| | 1kg | | 1 | | 1kg | |
1Pa= |
| * |
| = |
| |
| | 1m | | 1s2 | | 1m*1s2 | |
1 gru 12:36
1 gru 12:49
MQ: Źle
1 gru 13:00
1 gru 13:10
MQ: Teraz przeliczenia dobrze, ale jak w końcu miało być
| Δp | |
| czy pierwiastek z tego, jak teraz? |
| Δq | |
1 gru 13:15
Krystian: pierwiastek

to jest wzór na prędkość dźwięku/ na egzaminie zapomniałem o pierwiastku i cały
czas licząc w głowie wychodziła mi zła jednostka w konsekwencji uwaliłem egzamin

szukałem
błędu w sposobie liczenia zamiast spojrzeć na wzór

no nic dzięki za pomoc!
1 gru 13:19