Nierówność
Artem: rozwiąż nierówność
−9x+10*3x−1−1>0
Nie wiem za bardzo jak to zrobić , jedynie domyślam się że trzeba doprowadzić do podstawienia t
1 gru 12:15
ICSP: Najpierw podzielę przez (−1)
9
x − 10 * 3
x−1 + 1 < 0
t = 3
x , t > 0
Reszta dla Ciebie. Możesz sobie dla ułatwienia przemnożyć nierówność przez 3.
1 gru 12:18
Artem: Dzięki bardzo za pomoc
1 gru 12:20
Artem: wyszło mi że t1=−9
t2=12 i 1/3
to przedział xe(−9,12 i 1/3)
ale t >0 czyli xe (0, 12 i 1/3)
i co dalej się robiło?
1 gru 12:40
ICSP: Nic, źle policzyłeś pierwiastki.
1 gru 12:42
Artem: Ok od (1/3 do 3)
1 gru 12:45
ICSP: | | 1 | |
Skoro t ∊ ( |
| ; 3) to x ∊ ? |
| | 3 | |
1 gru 12:47
Artem: xe (−1,1)

?
1 gru 12:59
ICSP:
1 gru 12:59
Artem: ok dzięki, miałem jakieś zaćmienie z rana
1 gru 13:03