liczba rozwiązań
tadam: zbadaj liczbe rozwiązań ukladu rownan w zaleznosci od wartosci parametru a:
{(a−1)x−2y=3
{4x−(a+1)y=a
W=−a2+1+8=9−a2
Wx=−3a−3+6a=3a−3=3(a−1)
Wy=a2−a−12
a=−3 − u. nieoznaczony ⇒ (x,−2x−2/3)
a=3 − u sprzeczny
a∊R\{−3,3} − u. oznaczony
x=3(a−1)
−−−−−−−
9−a2
y=a2−a−12
−−−−−−−
9−a2
według odp. x=1/a−3 − mógłby ktoś doszukać się u mnie błędu bo nie wiem jak dojść do
prawidłowej postaci x
1 gru 12:08
tadam: pomoże ktoś?
1 gru 12:19
ICSP: Wx = −3a − 3 + 2a = −a − 3 = −(a+3)
1 gru 12:21