pomocy!
ads: Dwa samochody poruszają się po dwóch prostoliniowych i wzajemnie prostopadłych drogach w
kierunku ich przecięcia ze stałymi szybkościami v1=50 km/h i v2=100 km/h. Przed rozpoczęciem
ruchu pierwszy samochód znajdował się w odległości s1=100km od skrzyżowania dróg, a drugi w
odległości s2=50km. od ich przecięcia. Po jakim czasie od chwili rozpoczęcia ruchu odległość
między samochodami będzie najmniejsza.
13 paź 20:19
Biebrza: po 30 min.,jak szybszy samochód dojedzie do skrzyżowania
13 paź 20:44
ads: Mam na to wyjebane, bo sprawdź sobie, że przy −10km samochodu szybszego wektor AB jest
mniejszy..
13 paź 21:12
Biebrza:

to może tak to trzeba zrobić?
V
a=100km/h
V
b=50km/h
a(0,50)
b(100,0)
Δs
b=100−V
b*t=100−50t⇒b(100−50t;0)
Δs
a=50−V
a*t=50−100t⇒a(0;50−100t)
|ab|=
√(100−50t)2+(50−100t)2=V(t)
i trzeba znaleźć minimum,
14 paź 08:50
Biebrza: |ab|=√(100−50t)2+(50−100t)2=O(t) ,nie V(t),tylkoO−odległość
14 paź 08:54
wi:
21 paź 22:33