granice
Mati_gg9225535:
Witam w niedzielny poranek:
otóż mam granice do policzenia... i nie wiem jak je ruszyć, prosze o wskazówki

ł) a
n = U{log
n(n
4+1)}{log
n(n
2+1)
| | arctg(3n+1) | |
m) an = |
| |
| | arctg(2n+1) | |
i do sprawdzenia ten sposób ne tę granicę:
a
n =
n√3n + πn + en
lim a
n = lim
n√3n + πn + en = lim
n√πn[(3/π)n + 1 + (e/π)n] =
= lim π *
n√(3/π)n + 1 + (e/π)n = π
1 gru 11:24
daras: witaj, dopiero się obudziłem i dzisiaj mam dzień wolny od rozwiazywania zadań
1 gru 11:45
Mati_gg9225535:
no witaj w takim razie miłego odpoczywania

może ktoś będzie miał ochotę na trochę rozrywki
1 gru 11:46
Krzysiek: ł)tw. o trzech ciągach
m) a
n→a, b
n→b ,b≠00 i b
n≠0 (dla każdego 'n')
to lim (a
n/b
n)=a/b
n)jak dla mnie bezpieczniej skorzystać z tw. o trzech ciągach. granica to π.
1 gru 11:53
Mati_gg9225535:
tylko nie wiem czy ja to widzę do czego dąży log
n(n
4+1) i podobnie gdy zamienię to na:
czy log
n(n
4+1) → 4? a ten z mianownika czyli log
n(n
2+1) → 2?
1 gru 12:03
Mati_gg9225535:
tak jakby z definicji logarytmu to sobie wytłumaczyłem
1 gru 12:09
Krzysiek: tak log
n(n
4+1)→4, a drugi do 2.
| | logn(n4+1) | | logn(2n4) | |
an≤ |
| ≤ |
| = |
| | lognn2 | | lognn2 | |
| | 1/log2n+2lognn4 | |
= |
| →4/2=2 |
| | lognn2 | |
1 gru 12:10
Mati_gg9225535:
dziekuje
1 gru 12:14
Krzysiek: ale to jeszcze musisz z drugiej strony ograniczyć
1 gru 12:18
Mati_gg9225535:
| | π/2 | |
dla tego przykładu z arctg lim wychodzi |
| = 1? |
| | π/2 | |
1 gru 12:18
Krzysiek: tak
1 gru 12:23
Mati_gg9225535: dzieki ponownie

jak jeszcze cos znajde to bede pisał
1 gru 12:23