trójkąt opisany na okręgu
maciek: Pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu długości 2
√3 jest równe.....
13 paź 20:19
13 paź 20:26
jk: r = 1/3 h, bo to ma być trójkąt opisany na okręgu
| | a√3 | |
h trójkąta równobocznego = |
| |
| | 2 | |
13 paź 20:29
mimi:
hah ... przeoczyłam zapis : " okrąg wpisany" ( bo trójkąt opisany)
czyli małe "r" : r= 13h
dzięki za poprawkę .
13 paź 20:32
jk: nie ma sprawy
13 paź 20:33
Bogdan:
Dobry wieczór.
Nie ma potrzeby wprowadzać do rozwiązania wysokości trójkąta.
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku długości a.
| | 1 | |
r = |
| a√3 / *2√3 ⇒ a = 2√3r |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
pole P = |
| a2√3 = |
| * (2√3r)2*√3 = 3√3r2 |
| | 4 | | 4 | |
dla r = 2
√3 P = 3
√3* (2
√3)
2 = ...
13 paź 20:39
13 paź 20:47
mimi:
Nie każdy to pamięta , Panie Bogdanie.
13 paź 20:48
Bogdan:
To zalecam zapamiętać, podczas matury nie będzie czasu na stosowanie rozwiązań
okrężną drogą.
13 paź 20:56
jk: co nie znaczy, że to jest błędny sposób
13 paź 21:14
u: αΩ
28 wrz 13:17
u:
28 wrz 13:18