Rozwiąż nierówność
Albert: Rozwiąż nierówność:
2x4−3x2+1<0
Moje obliczenia:
x2=t
2t2−3t+1=0
Δ=1
t1=1
t2=2
czyli x∊{−1;1;√2;−√2}
ale w odp jest jakieś √22
1 gru 10:37
Albert: i teraz wykres i x∊(−√2;−1)U(1;√2)
1 gru 10:39
-:):
sprawdź jeszcze raz te t1 i t2
1 gru 10:48
-:):
nie zauważyłeś , że masz 2t2 .... czyli a=2
1 gru 10:49
Albert: t1 czyli 1 i −1
a t2 czyli √2 i − √2
1 gru 10:49
Albert: a już mam xd dzięki
1 gru 10:50
-:):
... NIE
1 gru 10:50
-:):
x2=t gdzie t>0
2t2−3t+1<0
Δ=1
t1=1
t2=1/2
... itd
1 gru 10:54