matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
Radek:
a
b
a
2
a
2
+b
2
Wykaż, że jeśli
=
(a,b,c ∊R, b,c≠0) to
=
b
c
b
2
b
2
+c
2
a
b
=
b
c
b
2
=ac
a
2
a
2
+ac
=
ac
ac+c
2
a
2
a(a+c)
=
ac
c(a+c)
a
a
=
c
c
ok ?
1 gru 00:08
Godzio:
Ok, ale pisz albo równoważności albo
a
2
a
L = .... =
=
ac
c
a(a + c)
a
P = ... =
=
c(a + c)
c
L = P
1 gru 00:18