lim
Mati_gg9225535:

granice
Hej
Jak naszkicować funkcję, o której wiemy że:
lim f(x) = 5
x→2
−
czy tak jak wyzej jest dobrze? czy to kółeczko ma byc otwarte czy zamalowane?
30 lis 22:11
Mati_gg9225535:

czy może tak:
30 lis 22:16
Mati_gg9225535: Wie ktoś, jak to zrobić?;>
30 lis 23:34
Godzio:
To zależy od funkcji, może być zamalowana, może być otwarte
Przykład:
| | ⎧ | x + 3 dla x ≥ 1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla x < 1 | |
Wtedy lim
x→2−f(x) = 5 i wartość w 2 jest 5, więc zamalowane
Ale może być też:
| | ⎧ | x + 3 dla x < 2 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −2 dla x ≥ 2 | |
I wtedy lim
x→2−f(x) = 5, ale f(2) ≠ 5 i wtedy otwarte kółeczko
30 lis 23:41
Mati_gg9225535:
dzięki!
1 gru 11:10