oblicz
djuuud: Obwód pewnego trójkąta jest równy 6 cm, a jeden z jego kątów ma miarę 60 stopni. Promień okręgu
opisanego na tym trójkącie ma długość R= (2√3)/3
cm. wyznacz długości boków tego trójkąta
tak aby jego pole było największe . oblicz pole trójkąta dla wyznaczonych boków.
30 lis 21:47
djuuud: Come on!
30 lis 22:00
Janek191:

α = 60
o
Mamy
| | √3 | |
P = 0,5 a*b*sin 60o = 0,5 a*b* |
| |
| | 2 | |
oraz
| | a*b*c | | a*b*c | | 3a*b*c | |
P = |
| = |
| = |
| |
| | 4 R | | | | 8√3 | |
zatem
| | √3 | | 3a*b*c | |
0,5 a*b* |
| = |
| / : a*b |
| | 2 | | 8 √3 | |
| | √3 | | 3 c | |
0,5 |
| = |
| / * 8√3 |
| | 2 | | 8√3 | |
6 = 3 c
c = 2
−−−−−−
a + b + c = 6 ⇒ a + b + 2 = 6 ⇒ a + b = 4 ⇒ b = 4 − a
czyli
| | √3 | |
P = 0,5 a*b sin 60o = 0,5 a*(4 − a)* |
| = 0,25√3 a*( 4 − a) |
| | 2 | |
P( a) = − 0,25
√3 a
2 +
√3 a
Funkcja P(a) posiada największą wartość, bo − 0,25
√3 < 0
| | − √3 | |
dla a = p = |
| = 2 |
| | − 0,5 √3 | |
Wtedy b = 4 − a = 4 − 2 = 2
Mamy zatem a = b = c = 2
| | a2 √3 | | 22 √3 | |
PΔ = |
| = |
| = √3 |
| | 4 | | 4 | |
Odp.
Jest to trójkąt równoboczny o polu P =
√3 [j
2}
=======================================
30 lis 22:27
djuuud: Dziękiiiiiiiiiiiiiii!
30 lis 22:35