Promień okręgu
Monika..x!x: Podaj stosunek długości promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym do długości boku
tego trójkąta...
13 paź 20:09
jk: R = 2/3h
| | a√3 | |
h= |
| => wzór na wys. w trójkącie równobocznym
|
| | 2 | |
a − długość boku
i dzielisz R przez długość boku
13 paź 20:41
13 paź 20:43
jk: do wyliczenia R
13 paź 20:47
Bogdan:
| | 1 | |
Przecież R = |
| a√3 i sugeruję to zapamiętać. |
| | 3 | |
13 paź 20:58
Violka: to wkońcu jak mam pisać.

bo juz nie wiem nic. buu
13 paź 21:07
jk: pan Bogdan ma rację
13 paź 21:12
Bogdan:
Podałem pełne i najprostsze rozwiązanie, a Ty korzystając z czegoś, co masz zawsze przy
sobie, czyli z własnego rozumu, skorzystaj lub nie z podanego rozwiązania.
13 paź 21:14
Violka: dzięki..
13 paź 21:29