matematykaszkolna.pl
nie-równości-średnie Saizou : Bogdanie panie, dzień dobry, mam pytanie co do zadań typu
 a4+b4 a2+b2 
Wykaż, że nierówność 4

jest spełniona przez wszystkie liczby
 2 2 
rzeczywiste a i b. I nasuwa mi się pytanie czy gdybym napisał, że wynika to z nierówności o średnich np. 'średnia potęgowa rzędu 4 ≥ średniej potęgowej rzędu 2 (kwadratowej)' i czy to byłoby poprawne rozwiązanie
30 lis 21:28
Eta: "panie"
30 lis 21:44
Saizou : wołacz od słowa 'pan' i rymuje się z Bogdanie
30 lis 21:46
Eta: Panie Bogdanie ... ładniej brzmi i też się rymuje emotka
30 lis 21:48
Saizou : załóżmy że to taka składnie jakiegoś regionu....
30 lis 21:49
Saizou : *składnia
30 lis 21:50
Bogdan: Dobry wieczór emotka. Wystarczy po prostu − Bogdanie. Myślę, że posłużenie się w tym przypadku zacytowaną nierównością o średnich jest zbyt silną armatą na tę dość prostą nierówność.
30 lis 22:28
Saizou : ale pytam się czysto hipotetycznie czy to by wystarczyło ?
30 lis 22:30
Bogdan: Zadanie zawiera polecenie: "uzasadnij", a to przyjmuję jako oczekiwanie od pytającego o przeprowadzenie uzasadnienia polegającego na wykonaniu działań prowadzących do określonego wniosku. W tym więc przypadku przeprowadziłbym pełne uzasadnienie. Nie zaryzykowałbym rozwiązując to zadanie stwierdzeniem, że ta nierówność wynika z jakiegoś twierdzenia o nierównościach. Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi przy rozwiązywaniu takich zadaniach, czy wystarczy zacytować potrzebne twierdzenie, czy nie wystarczy, czasami tak, niekiedy − nie.
30 lis 23:32
Saizou : czyli lepiej je uzasadniać ?
30 lis 23:42
Bogdan: Tak
30 lis 23:59