Oblicz tangens kata
wiesia: Zaznacz na rysunku ostrosłupa prawidłowego trójkątnego kąt nachylenia krawędzi bocznej do
płaszczyzny podstawy.Oblicz tangens tego kąta ,wiedząc,że krawędź podstawy jest równa 6,a
krawędz boczna 10
30 lis 21:16
Janek191:

Mamy
a = 6
b = 10
zatem
h
p − wysokość Δ
ABC ( równobocznego )
| | √3 | | √3 | |
hp = a |
| = 6 |
| = 3 √3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
x = |
| hp = |
| * 3 √3 = 2√3 |
| | 3 | | 3 | |
więc
z tw. Pitagorasa mamy
h
2 + x
2 = b
2
h
2 = b
2 − x
2 = 10
2 − ( 2
√3)
2 = 100 − 12 = 88 = 4*22
h =
√4*22 = 2
√22
oraz
| | h | | 2 √22 | | √22 | | √22*√3 | | √66 | |
tg α = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| ≈ 2,7 |
| | x | | 2 √3 | | √3 | | 3 | | 3 | |
30 lis 21:37