układ
maciej: Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | d = 8 | |
| ⎜ | | |
| ⎜ | 8a + 4b + 2c + d = −8 | |
| ⎨ | |
|
| ⎜ | 8e + 4f + 2g + h = −8 | |
| ⎜ | | |
| ⎩ | 64a + 16f + 4g + h = 8 | |
| ⎧ | 12a + 4b + c = 12e + 4f + g | |
| ⎜ | | |
| ⎜ | 12a + 2b = 12e + 2f | |
| ⎨ | |
|
| ⎜ | 2b = 0 | |
| ⎜ | | |
| ⎩ | 24e + 2f = 0 | |
To jest jeden duży układ, tylko tak zapisany, ponieważ jak dałem wszystko do jednego to nie
działało, mógłby ktoś pomóc przy tym? Bo liczę i się mylę.
30 lis 21:12
maciej:
30 lis 21:54
ICSP: Skąd masz taki układ ?
Macierze ?
30 lis 21:57
maciej: próbowałem tradycyjną metodą, ale wciąż się gubię
30 lis 21:59
ICSP: ale skąd ten układ ?
Musi być jakaś prostsza metoda
30 lis 22:00
maciej: układ z treści zadania
30 lis 22:02
ICSP: Nie uwierzę aby ktoś mógł dać taki układ do rozwiązania

Wstawiaj d = 8 oraz b = 0 do równań. W ten sposób zredukujesz ich liczbę do 6. Potem szukaj
takich zmiennych co występują maksymalnie w dwóch równaniach
30 lis 22:13
maciej: no właśnie tak zrobiłem, ale nie mogę dojść do końcowej formy
30 lis 22:19
ICSP: Napisz te 6 równań
30 lis 22:20
maciej: bez klamer, bo system nie ogarnia:
8a + 2c = −16
8e + 4f + 2g + h = −8
64a + 16f + 4g + h = 8
12a + c = 12e + 4f + g
12a + 12e + 2f
24e + 2f = 0
z tego wyznaczyłem potem, że a = −e oraz f = −12e, ale potem się zacinam
30 lis 22:23
ICSP: Odejmij Ii równanie od trzeciego
Przy okazji podziel pierwsze , piąte i szóste przez 2

Zredukujesz liczbę równań do 5 oraz uprościsz niektóre
30 lis 22:24
maciej: "Odejmij Ii równanie od trzeciego " − które ?
30 lis 22:30
ICSP: 2 od 3

Tak aby pozbyć się h
30 lis 22:31
maciej: to mam
8e − 64a − 12f − 2g = − 16
30 lis 22:39
ICSP: podziel przez (−2) i dołącz pozostałe 4 równania
30 lis 22:40
maciej: tak?
4a + c = −16
4e − 32a − 6f − g = −8
12a + c = 12e + 4f + g
6a + 6e = f
12e + f = 0
30 lis 23:04
ICSP: coś namieszałeś

4a + c = −8
32a − 4e + 6f + g = 8
12a + c = 12e + 4f + g
6a = 6e + f
12e + f = 0
Ja mam taki
30 lis 23:06
maciej: pomyliłem się na początku, reszta jest dobrze
30 lis 23:07
ICSP: Na początku tzn ?
Przed ostatnie równanie wygląda :
6a + 6e = f czy 6a = 6e + f
30 lis 23:17
maciej: 6a = 6e + f
30 lis 23:30
ICSP: Jutro nad tym pomyślę
30 lis 23:53