Rozwiąż równanie.
majtaj5: Rozwiąż równanie.
x3+x2−2=0
30 lis 20:47
Saper: podziel wielomian przez dwumian (x−1)
30 lis 20:51
Saizou :
x3+x2−2=0
x3−x2+2x2−2x+2x−2=0
x2(x−1)+2x(x−1)+2(x−1)=0
(x−1)(x2+2x+2)=0
x=1 x2+2x+2=0 brak rozwiązań rzeczywistych
x=1
30 lis 20:53
Gustlik: Najprościej schematem Hornera:
x3+x2−2=0
"Kandydaci" na pierwiastek: +−1, +−2
1 1 0 −2
1 1 2 2 0
(x−1)(x2+2x+2)=0
x=1 v Δ=−4 czynnik kwadratowy nie ma rozwiązań rzeczywistych
Odp: x=1
1 gru 00:23
g30rgi4: 2x3+3x2+3x+1
21 kwi 16:00
Groszek: ×÷3−×÷2=2
22 lut 18:25
Mariusz:
2x3+3x2+3x+1=0
x3+x3+3x2+3x+1=0
x3+(x+1)3=0
(x+x+1)(x2−x(x+1)+(x+1)2)=0
(2x+1)(x2−x2−x+x2+2x+1)=0
(2x+1)(x2+x+1)=0
Można też sposobem przeznaczonym dla równań trzeciego stopnia
Po rozbiciu na przypadki będzie on zrozumiały dla licealisty
Metoda algebraiczna wymaga wprawdzie liczb zespolonych
ale można je ominąć rozbijając równanie na przypadki i stosując trygonometrię
22 lut 20:13