sprowadź do posteci kartezjańskiej
Ally: Sprowadzić do postaci kartezjańskiej.
2−i
z=−−−−−
{(1+i)}2
Jak mianownik podniosę do potęgi wyjdzie 2−i/2i i mnożę przez sprzężenie?
30 lis 20:28
ICSP: Pomnóż przez samo i
30 lis 20:29
Ally: dlaczego przez samo i?
30 lis 20:30
ICSP: tak się usuwa niewymierność gdy w mianowniku mam liczbę w postaci bi. Mnożymy przez samo "i"
dostając i2 * b = − b
30 lis 20:31
Ally: Ale najpierw robie potęgowanie w nawiasie i potem mnoże przez i?
30 lis 20:34
ICSP:
30 lis 20:35
Ally: czyli re=−1/2 a im = 2i/−2 po skróceniu −i ?
30 lis 20:42
ICSP:
30 lis 20:44
Ally: A jest jakiś inny sposób niż mnożenie tego przez i?
30 lis 20:46
ICSP: Jest, możesz sprowadzić licznik i mianownik do postaci trygonometrycznej i skorzystać z
odpowiednich wzorów. Zajmie ci to około 5 min
30 lis 20:48
Janek191:
| | 2 − i | | 2 − i | | ( 2 − i)*I | |
z = |
| = |
| = |
| = |
| | ( 1 + i )2 | | 1 + 2i +i2 | | 2i *i | |
| | 2 i − i2 | | 1 + 2 i | | −1 | |
= |
| = |
| = |
| − i |
| | 2 i2 | | − 2 | | 2 | |
30 lis 20:51