układ równań
KETI: Rozwiąz algebraicznie układ równań:
|x|+3|y|=7
|y|−|x|=1
co zrobić z tymi modułami?
30 lis 19:56
KETI: ponawiam prośbe o pomoc
30 lis 20:12
Radek:
rozpisać na przypadki x≥0 x<0 i to samo z y
30 lis 20:12
ICSP: Dodaj stronami
30 lis 20:13
KETI: ale jak rozpisać ? nie wiem jak się za to zabrac prosze mi dokaldniej wytłumaczć nie chce
gotowego rozwiazania chce to zrozumieć
30 lis 20:15
Radek:
Tak ICSP dodaj stronami to będzie prościej
30 lis 20:16
KETI: czyli jak ?
30 lis 20:18
ICSP: Dodajesz jedno równanie do drugiego. To samo co metoda przeciwnych współczynników,
30 lis 20:19
KETI: a mógłbys rozpocząć ?
30 lis 20:20
ICSP: Przecież to ty chcesz się nauczyć, a nie dostać gotowe rozwiązanie
30 lis 20:21
KETI: jeny metoda przciwnych współczynników z tego co wiem to mnozenie drugiego równania przez minus
3x .....=..
−3x....+...
a potem dodanie
mógłbyś mi pomóc czy będziesz się ze mna drażnił ?
mam mało czasu
30 lis 20:23
ICSP: |x| + 3|y| = 7
|y| − |x| = 1 +
−−−−−−−−−−−−−−−
|x| + 3|y| + |y| − |x| = 7 + 1
4|y| = 8
|y| = 2
Mając |y| = 2 nie będzie problemu z policzeniem |x|
Potem już tylko odp. (4 pary )
30 lis 20:26
KETI: aha czyli dalej będzie y=2 lub y=−2 i podstawiamy i liczymy x i z xem tak samo tak ? x=... lub
x= −..
tak?
30 lis 20:30
ICSP: tak
30 lis 20:32
KETI: y=2 lub y=−2
2+|x| = 1
|x| = −1 czyli sprzeczne bo moduł nie moze być z minusem
−2+|x| = 1
|x|=3
x=3 lub x= −3
czy to jest dobrze? w odpowiedziach jest z x+1 lub x=−1
30 lis 20:36
ICSP: |x| + 3|y| = 7
dla y = 2
|x| + 3 * 2 = 7
|x| = 1
x = 1 v x = −1
dla y = −2
|x| + 3 * 2 = 7
|x| = 1
x = 1 v x = −1
Czyli ukłąd spełniają 4 pary liczb (x;y) : (1 ; 2) , (−1 ; 2) , (1 ; −2 ) , (−1 ; − 2)
30 lis 20:38
KETI: dobrze bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za to, że się zdenerwowałam

bardzo Ci dziękuję!
30 lis 20:41