Granice ciągów
Paweł: Obliczyć granicę ciągu:
lim n→
∞=
n√5n4+3n2+7
Jeżeli wyciągam najwyższą potęgę przed nawias to zostaje mi coś takiego lim n→
∞=
n√5n4
Tylko co dalej − proszę pomóżcie
30 lis 19:52
Krzysiek: n√n→1, n√a→1 , a>0
30 lis 20:23
Janek191:
an = n√ 5 n4 + 3 n2 + 7
Niech
an = n√ 5 n4 i cn = n√ 3 *5 n4 = n√15 n4
Mamy
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = lim n√5*(n√n)4 = 1*1 = 1 oraz lim cn = lim n√15*(n√n)4 = 1*1 = 1
n →∞ n → ∞ n→ ∞ n→∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim bn = 1
n→ ∞
30 lis 21:04
Gustlik: HUMOR
Twierdzenie o policjantach i pijaku
Dwaj policjanci prowadzą między sobą pijaka. Jeżeli policjanci idą do izby wytrzeźwień, to
trafi tam także pijak.
Źródło: Marian Gewert, Zbigniew Skoczylas: Analiza matematyczna 1 Oficyna Wydawnicza GiS
Wrocław 2002 str. 46
To twierdzenie świetnie obrazuje twierdzenie o trzech ciągach.
1 gru 00:28