sprawdzcie
jerey: dla jakich wartosci parametru a rownanie |x−1|=a2−4a−1 ma dwa dodatnie pierwiastki?
moj tok rozumowania
|x−1|=m
jezeli ma 2 dodatnie pierwiastki to musza byc w 1 cwiartce wykresu.
m>1
zatem a2−4a−1>1?
30 lis 19:29
jerey: a2−4a−1<1 i a2−4a−1>0
30 lis 19:37
bezendu:
b=a
2−4a−1
|x−1|=b
x−1=b x−1=−b
b+1>0 −b+1>0
a
2−4a>0 i −a
2+4a+2>0
cześć wspólna i koniec zadania
30 lis 19:38
pigor: ...,

, nie pospieszyłeś się za bardzo, może jednak
warunki zadania są spełnione ⇔
0< a2−4a−1< 1 , co ?
30 lis 19:39
jerey: dobra pigor, doszedłem do tego co napisałes. dzieki
30 lis 19:43
bezendu:

dla jakich wartosci parametru a rownanie |x−1|=a
2−4a−1 ma dwa dodatnie pierwiastki
m=a
2−4a−1 według Twoich oznaczeń
|x−1|=m
Żeby to miało dwa pierwiastki dodatnie to m>0
x−1=m x−1=−m
x=m+1 x=−m+1
m+1>0 −m+1>0 m−1<0
m>−1 m<1
a
2−4a>0 i −a
2+4a+2>0
więc w niczym się nie pospieszyłem !
30 lis 19:47
pigor: ... , moje pytanie nie było do ciebie kolego,
30 lis 19:50
Radek:
30 lis 19:52
bezendu:
No i ok
30 lis 19:53