wyznacz równania prostych....
czy ktos mi pomoże?: pliss czy ktos mi pomoże ?: dany jest trójkąt o wierzchołkach a=(−2,−6) b=(2,2)
c=(−2,4).wyznacz równania prostych ab,ac,bc.czy trójkąt abc jest prostokątny ?
30 lis 19:14
Janek191:
A = ( − 2 ; − 6) B = ( 2; 2) C = ( − 2 ; 4)
Np. prosta AB
y = a x + b
− 6 = −2a + b
2 = 2a + b
−−−−−−−−−− odejmuję stronami
2 − (−6) = (2a + b) − ( − 2a + b)
8 = 4a
a = 2
b = 2 − 2a = 2 −2*2 = − 2
y = 2 x − 2
========
Prosta AC ma równanie:
x = − 2
======
Prosta BC
y = a x + b
2 = 2a + b
4 = − 2a + b
−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
4 − 2 = ( − 2a + b ) − ( 2a + b)
2 = − 4a / : ( −4)
a = − 0,5
b = 2 − 2a = 2 − 2*( −0,5) = 2 + 1 = 3
y = − 0,5 x + 3
===========
Proste AB i BC są prostopadłe, bo a1 *a2 = 2* (− 0,5) = − 1
zatem ΔABC jest prostokątny.
30 lis 21:58
Janek191:
30 lis 22:01