Planimetria
Forrest: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy 2. Tangens jednego z kątów ostrych
trójkąta wynosi 3/4. Oblicz odległość między wierzchołkiem kąta prostego, a punktem styczności
okręgu z przeciwprostokątną.
Kompletnie nie wiem jak to ruszyć, dzięki z góry za pomoc.
30 lis 18:58
Forrest: Pomoże ktoś? Byłbym bardzo wdzięczny!
30 lis 22:48
Bogdan:

a = 3k − 2, b = 4k − 2, a + b =
√9k2 + 16k2 = 5k ⇒ 3k − 2 + 4k − 2 = 5k ⇒ k = 2
Na podstawie twierdzenia kosinusów: x
2 = (4k)
2 + b
2 − 2*4k*b*cosα
1 gru 00:23