to od pocztąku
Radek:
Mila zajrzy tutaj jak masz czas

Udowodnij, że jeśli a+b≥0 to prawdziwa jest nierówność a
3+b
3≥a
2b+ab
2
a
3+b
3−a
2b+ab
2≥0
a
3−a
2b+b
3+ab
2≥0
a
2(a−b)+b
2(b+a)≥0
a
2(a−b)−b
2(a−b)≥0
(a−b)(a
2−b
2)≥0
(a−b)(a−b)(a+b)≥0
(a−b)
2(a+b)≥0
jeżeli a+b≥0 to iloczyn (a−b)
2(a+b)≥0 tak
Matura poszła słabo i chcę sobie od początku to poprzypominać te teza, założenia ale nie wiem o
co w tym chodzi ?
30 lis 18:56
Saizou :
−założenia to nasze pewniki w zadaniu np. tutaj mamy że zał: a+b≥0
− teza to co mamy do udowodnienia, czyli tutaj: teza: a3+b3≥a2b+ab2
− dowód− cześć w której pokazujemy że teza jest prawdziwa lub fałszywa
30 lis 19:02
Radek: A dowód ok ?
30 lis 19:04
Saizou :
nie: bo na samym początku masz nie zmieniony znak
a3+b3−a2b−ab2≥0
30 lis 19:08
Radek:
a3+b3−a2b−ab2≥0
a3−a2b+b3−ab2≥0
a2(a−b)+b2(b−a)≥0
a2(a−b)−b2(a−b)≥0
(a−b)(a2−b2)≥0
(a−b)(a−b)(a+b)≥0
(a−b)2(a+b)≥0
komentarz taki jak przedtem
30 lis 19:10
Saizou : napisz że
wykonując ciąg równoważnych przekształceń dochodzę do prawdy, bo
(a−b)2≥0 bo kwadrat dowolnej liczby jest nieujemny
założeń (a+b)≥0 zatem
iloczyn tych liczb jest nieujemny, zatem teza jest prawdziwa
30 lis 19:15
Radek:
ok to następny
| | a4+b4 | | a2+b2 | |
4√ |
| ≥√ |
| wykaż, że ta nierówność jest spełniona przez wszystkie |
| | 2 | | 2 | |
liczby rzeczywiste a i b ?
30 lis 19:16
Saizou : z nierówności o średnich mamy że
średnia potęgowa rzędu 4 ≥ średniej potęgowej rzędu 2 (kwadratowej)
ckd
30 lis 19:20
Mila:
Radek w przyszłym tygodniu, obecnie mam problemy z komputerem. Wpadam na chwilę.
Udowodnij, że jeśli a+b≥0 to prawdziwa jest nierówność a3+b3≥a2b+ab2
Sprawdzamy czy zachodzi nierówność:
a3+b3≥?a2b+ab2⇔
a3+b3≥ab(a+b)⇔
(a+b)(a2−ab+b2)−ab(a+b)≥0⇔
(a+b)*(a2−2ab+b2)≥0 ⇔
(a+b)*(a−b)2≥0 nierówność prawdziwa,
ponieważ (a+b)≥0 z założenia i (a−b)2≥0 dla dowolnych a i b.
Twoje przekształcenia 19:10 też dobre.
30 lis 19:37
Radek: ⇔ co to znaczy ?
30 lis 19:39
Mila:
Równoważne.
30 lis 19:42
Radek: a 19:16 ?
30 lis 19:48
Mila:
Do jutra.Muszę zwolnic komputer.
30 lis 19:57
Saizou : a może jakieś pomysły Radek
30 lis 19:59
Radek:
Podnieś do 4 stopnia ?
30 lis 20:01
Saizou : 
ok i dalej....
30 lis 20:04
Radek:
| a4+b4 | |
| >....a tutaj jak będzie ? |
| 2 | |
30 lis 20:06
Saizou :
| a4+b4 | | a2+b2 | |
| ≥(( |
| )1/2)4 |
| 2 | | 2 | |
i dalej....
30 lis 20:09
Radek:
| a4+b4 | | a4+2a2b2+b4 | |
| ≥ |
| /4 |
| 2 | | 4 | |
2a
4+2b
4≥a
4+2a
2b
2+b
4
2a
4+2b
4−a
4−2a
2b
2−b
4≥0
a
4+b
4−2a
2b
2≥0
(a
2−b
2)≥0
?
30 lis 20:11
Saizou : ostatni wers jest zły

jaki tam jest wzór skróconego mnożenia?
30 lis 20:14
Radek:
(a2−b2)2≥0
30 lis 20:14
Saizou : 
+ komentarz : kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest nieujemny
30 lis 20:17
Radek:
Masz jeszcze chwilkę ?
30 lis 20:19
Saizou : wrzuć zadanko to zobaczę
30 lis 20:19
Radek:
| | 1 | |
Wykaż, że jeśli dla pewnej liczby rzeczywistej a(a≠0) zachodzi związek a+ |
| =3 to wynika z |
| | a | |
jak zacząć ?
30 lis 20:21
ICSP: | | 1 | |
Zacznij od rozpisania (a + |
| ) 3 |
| | a | |
30 lis 20:22
Saizou :
skorzystaj ze wzoru
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3⇒a3+b3=(a+b)3−3a2b−3ab3=(a+b)3−3ab(a+b)
30 lis 20:23
Eta:
30 lis 20:25
Saizou : Eto można zrobić to zadanko z nierówności o średnich? patrz godz 19:20
30 lis 20:27
30 lis 20:27
ICSP: nie
30 lis 20:30
Radek:
Gdzie jest błąd w takim razie ?
30 lis 20:31
ICSP: Szukaj. To prosty wzór skróconego mnożenia
30 lis 20:32
30 lis 20:34
Radek:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3+3*a2* |
| +3a* |
| + |
| |
| | a | | a2 | | a3 | |
tak rozpisałem na razie ?
30 lis 20:34
ICSP: ech ...
30 lis 20:34
Radek:
a no tak bo nie skróciłem a i co dalej ?
30 lis 20:35
Saizou : zobacz na mój post z 20:23
30 lis 20:44
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a3+ |
| = (a+ |
| )3− 3*a* |
| *(a+ |
| )= ........ |
| | a3 | | a | | a | | a | |
30 lis 20:49
Saizou : Eta dokładnie to samo napisałem
30 lis 20:50
Eta:
Wiem, wiem

dla
Saizou
30 lis 20:56
Saizou : a ten dowód ze średnimi mogła byś zobaczyć ?
30 lis 20:57
Eta:
@[NSaizou]]
Jeżeli w treści jest wykaż nierówność ... to tak można
jeżeli w treści jest wykaż,że zachodzi nierówność między średnimi .. to trzeba podać ten
dowód
ale... dla bezpieczeństwa o utratę punktów lepiej jest przeprowadzić ten dowód

Zapytaj
Bogdana
30 lis 21:11
Radek:
Dziękuję

Zaraz będą kolejne zadania
30 lis 21:13
Radek:
O pięciu liczbach całkowitych wiadomo. że suma reszt z dzielenia tych liczb przez 5 jest
podzielna przez 5. Udowodnij, że również suma tych pięciu danych liczb jest podzielna przez 5.
A tutaj co najpierw ?
30 lis 21:17
Saizou : dzięki Eto jak będę widział Bogdana i nie zapomnę to się zapytam
30 lis 21:24
Radek: ?
30 lis 21:32
Saizou :
a=5m+f
b=5n+g
c=5l+h
d=5p+r
e=5q+w
−−−−−−−−−−−−+
a+b+c+d+e=5(m+n+l+p+q)+f+g+h+r+w
f+g+h+r+w podzielne przez 5 z treści zadania
5(m+n+l+p+q) też podzielne przez 5, bo m+n+l+p+q∊C
zatem ich suma też podzielna jest przez 5
założenia każda literka co się pojawiła należy do całkowitych
PS. pół alfabetu a zadanie do rozwiązania w 1 min.
30 lis 21:35
Radek: nie chciałem rozwiązania
30 lis 21:36
Eta:
30 lis 21:40
Radek:
No tak chciałem żeby ktoś wytłumaczył, taka jest prawda ! i nie ma się z czego śmiać..
30 lis 21:42
Eta:
30 lis 21:43
Radek:
Tak dokładnie
30 lis 21:44
Saizou : to przeprasza, a na osłodę
| | 3m−5 | |
wykaż że dla każdego m∊N+ liczba w postaci |
| (m3−3m2+2m) jest liczbą całkowitą |
| | 12 | |
30 lis 21:44
Eta:
Kiedyś Ci to zadanie dawałam
Saizou
30 lis 21:45
Radek:
| 3m−5m3+15m2−10m | |
| dobrze kombinuje ? |
| 12 | |
30 lis 21:46
Saizou : Eto może, nie pamiętam

nie, coś żeś źle wymnożył
30 lis 21:47
30 lis 21:53
Saizou : bo mnożysz cały licznik przez to co stoi przed ułamkiem a nie tylko 5
30 lis 21:57
Radek:
| 3m4−9m3+6m2−5m3+15m2−10m | |
| |
| 12 | |
ok jak do tej pory ?
30 lis 22:07
Saizou : no i dalej....
30 lis 22:10
30 lis 22:17
Saizou : źle
| | 5 | |
m(m−1)(3m2−11m+10)≠m(m−1)(m− |
| )(m−2) |
| | 3 | |
30 lis 22:21
Radek:
Δ=11
2−4*3*10
Δ=1
?
30 lis 22:24
Saizou : a współczynnik a to gdzie?
30 lis 22:25
30 lis 22:29
Saizou : ja bym wrócił jednak do zapisu
m(m−1)(m−2)(3m−5) i pokazał że to jest podzielne przez 12
30 lis 22:58
Radek: to jest podzielne przez 6 max mówię o tym (m−2)(m−1)m ?
30 lis 23:01
Godzio:
Wskazówka: Rozpisz (3m − 5)
30 lis 23:09
Radek:
(2m+4+m+1) ?
30 lis 23:13
Radek: 2m−4+m−1
30 lis 23:13
Godzio:
Prościej , tak żeby Ci coś dało
30 lis 23:15
Radek:
3m−5
2m+m−5
2(m+1)−5 ?
30 lis 23:16
Godzio:
Pomyśl ! Nie chce dawać gotowca, bo to już będzie prawie koniec, co Ci potrzebne żeby to:
m(m − 1)(m − 2) było podzielne przez 12 ?
30 lis 23:19
Radek: 2
30 lis 23:24
Godzio:
No dobra dwójkę jedną masz z 2(m + 1), ale przemnożenie przez 5 nic Ci nie da !
m(m − 1)(m − 2)(a + b) = am(m − 1)(m − 2) + bm(m − 1)(m − 2)
a,b − jakieś wyrażenia
Więcej nie podpowiadam
30 lis 23:28
Radek: (m+1) i (m−3) ?
30 lis 23:34
Godzio:
No na przykład !
Ja myślałem o tym:
3m − 5 = 3m + 3 − 8
Ale Twoje jest nawet ładniejsze

O to chodziło !
30 lis 23:36
Radek:
Dzięki !
30 lis 23:37
Saizou : Radek chcesz jeszcze jakieś zadanko ?
30 lis 23:48
Radek:
Mam na razie swoje zadanie których nie potrafię zrobić

ale jutro chętnie !
30 lis 23:49
Saizou : takie proste
30 lis 23:51
Radek:
To poproszę
30 lis 23:51
Saizou : Liczby naturalne dodatnie a,b,c,d spełniają warunek 3√abc=4 i 4√abcd==2√10. Oblicz
wartość d
30 lis 23:53
Radek:
4√abcd=2
√10
abcd=1600
3√abc=4
abc=64
30 lis 23:57
Saizou : 
mówiłem że proste
30 lis 23:58
Radek:
Ja idę do swoich zadań

dziękuję za pomoc i cierpliwość

Jest jeszcze dla mnie szansa !
30 lis 23:59
Radek:
?
8 gru 16:31