Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=(1/2)^x-2. Podaj zbiór wartości tej funk
Linaa: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=(1/2)x−2. Podaj zbiór wartości tej funkcji i jej
miejsca zerowe.
30 lis 18:08
Linaa: umie ktoś to zrobić ?
30 lis 18:36
Linaa: ?
30 lis 19:34
Linaa: błagam, pomóżcie
30 lis 20:36
ICSP: Zb : y ∊ (−2 ; + ∞)
Miejsce zerowe : x = −1
30 lis 20:38
Linaa: ale jak to policzyć ?
30 lis 20:39
ICSP: Nie ma co liczyć niestety
Miejsce zerowe : Szukam x dla których f(x) = 0
0 = (1/2)x − 2
(1/2)x = 2
2−x = 21
−x = 1
x = −1
Zbiór wartości : Wykres g(x) = (1/2)x przesuwam o dwie jednostki w dół i otrzymuję funkcje
f(x)
Zbiór wartości g(x) to y ∊ (0 ; + ∞) jeżeli przesunę g(x) o dwie jednostki w dół to jego
wartości zmaleją o 2 i dostanę y ∊ (−2 ; + ∞)
30 lis 20:41
Linaa: dziękuję za wyjaśnienie
30 lis 20:45