podobienstwo trojkatow
Karolina: Dane są punkty A=(1,2), B=(1.3), C=(−2,3) oraz A`=(1,1) i B`=(−2,1). Znajdz punkt C` taki, aby
trojkat ABC i A`B`C` były podobne, jeśli obrazem punktu A jest A` , punktu B −B`, punktu C−C`.
30 lis 18:01
Panko: ΔABC prostokątny gdzie kąt przy wierzchołku B prosty; AB=1, BC=3 , A`B`=3
Podobieństwo zachowuje kąty. Czyli kąt przy wierzchołku B` jest prosty.Co więcej
B`A`jest równoległy do osi OX. stąd położenie wierzchołka C` to prosta x=−2
czyli C`=(−2,y)
AB/A`B`=1/3=BC/B`C`=3/Iy−1I bo B`C`=Iy−1I
stąd Iy−1I=9 ⇔y=10 ⋁ y=−8
C`=(−2,10) lub C`=(−2,−8)
30 lis 19:03