Funkcja ?
Radek:
| | x1+x2 | |
Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| gdzie x1, x2 są różnymi |
| | 2 | |
pierwiastkami równania (m+2)x
2+(m
2+2m)+m
2=0 w którym m∊R\{−2}
Δ>0
(m
2+2m)
2−4(m
3+2m
2)>0
m
4+4m
3+4m
2−4m
3−8m
2>0
m
4−4m
2>0
m
2(m
2−4)>0
m
2(m−2)(m+2)>0
rozwiązując nierówność wielomianową mam
m∊(−
∞,−2)suma(2,
∞) po co to trzeba wyznaczać ?
D=m∊R\{−2}
Jak to naszkicować
30 lis 17:44
Radek: ?
30 lis 18:15
Saizou : | | −m2−2m | | −m(m+2) | | m | |
zauważ że |
| = |
| =− |
| |
| | 2m+4 | | 2(m+2) | | 2 | |
30 lis 18:17
Radek:
ale po co w tym wypadku wyznaczamy Δ ?
30 lis 18:18
Saizou : żeby zapewnić czy są miejsca zerowe i powinno byc Δ≥0
30 lis 18:18
Radek:
są różnymi pierwiastkami jest przecież
30 lis 18:19
Saizou : sorry, nie doczytałem
30 lis 18:20
Radek:
A dziedzina ?
30 lis 18:41
Saizou : Ym=R/{1}
30 lis 18:44
Radek: 1 ?
30 lis 18:47
Saizou : | | 1 | |
bo gdyby m∊R to funkcja y=− |
| m ma zbiór wartości R, ale że dla m=−2 nie ma wartości to |
| | 2 | |
f(−2)=1 i tej wartości nie ma w zbiorze, czyli R/{1}
30 lis 18:50
Radek:
Ty o chlebie ja o niebie

Ale nadal nie rozumiem
30 lis 18:50
Saizou :
| | 1 | |
wykresem funkcji y= |
| m jest prosta, której zbiór wartości to R |
| | 2 | |
ale że mamy D: m∊R/{−2} to dla argumentu m=−2 nie ma wartości
(my chcemy poznać jaka tam jest wartość i wywalić ją z zbioru wartości, dlatego liczymy
dlatego też mamy Y=R\{1}
30 lis 18:53
Radek:
Ja bym powiedział, że to funkcja wymierna jest ?
30 lis 18:57
Saizou : | | −x2−x | |
to sobie narysuj np. w geogebrze y= |
| i zobacz co wyjdzie |
| | 2x+4 | |
30 lis 19:00
30 lis 19:00
Radek:
No tak −2 nie należy do dziedziny...
30 lis 19:01
Radek:
Ale teraz patrzysz na to początkowe m∊R\{−2} tak ?
30 lis 19:04
Saizou : dokładnie i inne założenia (jeśli są) które wynikł podczas rozwiązywania
30 lis 19:09
Radek:
W odpowiedzi mam podaną dziedzinę taką jaką wyszła dla Δ>0
30 lis 19:12
Saizou :

znowu nie doczytałem

z zbioru wartości wywalamy czerwony kawałek
30 lis 19:18