rozwiąż równanie
babcia57: |3x−6|=7+|x−2|
proszę o pomoc i wytłumaczenie kolejności zadania
30 lis 17:43
Hajtowy: Przedziałami to zróbmy

x ∊ (−oo;2)
x ∊ <2;+oo)
30 lis 17:45
Radek:
podnieś do kwadratu obustronnie
30 lis 17:45
Hajtowy:
x ∊ (−oo;2)
−3x+6=7−x+2
−2x=3
x=−1,5
TRUE
x ∊ <2;+oo)
3x−6=7+x−2
2x=11
x=5,5
TRUE
Odp. x=−1,5 v x=5,5
30 lis 17:48
Saizou :

albo jeszcze prościej, graficznie
x=−1,5
x=5,5
30 lis 17:53
babcia57: Bardzo dziękuję za dokładne wytłumaczenie −
oj dla babci − to trudne
30 lis 18:02