Proszę o możliwie przystępne wyjaśnienie i uzasadnienie rozwiązania
Janek 100: Do ICSP
określ wartość parametru m.
Dla jakich wartości parametru m równanie
(m−3m)*(x+2m−1)=0 ma dwa rozwiązania takie, że jedno jest większe,
a drugie mniejsze od 3
30 lis 11:23
ICSP: To równanie ma albo jedno rozwiązanie, albo nieskończenie wiele rozwiązań. Nigdy nie
posiada
dwóch.
Zatem m ∊ ∅
30 lis 17:41
ICSP: m − 3m = −2m
Zatem
−2m * (x + 2m − 1) = 0
Dla m = 0 mamy tożsamość. Gdy m ≠ 0 istnieje jedno rozwiazanie :
x = −2m + 1
30 lis 17:43
Janek 100: Dziękuję za rozwiązanie i wyjaśnienie.
30 lis 18:02