Chemia stezenia procentowe pomocy !! :(
Anna1993: CHEMIA

!
Potrzebuję rozwiązania tych zadań do jutra wieczorem, bo w podziedziałek mam laborki z chemii ,
a ja ich nie umiem zrobić

Z góry dziękuje za pomoc

1)Sporzadzic roztwor soli Na2CO3 o objetosci V=270 cm3 i stezeniu procentowym P=1,1%. Ile soli
nalezy odwazyc oraz jaka objetosc wody nalezy odmierzyc aby sporzadzic podany roztwor.
2)Sporzadzic H2O2 o stezeniu procentowym P=3,5 % majac do dyspozycji roztwor o stezeniu P1=5% i
objetosci V1=150 cm3. Obliczyć objetość V2 potrzebna do sporzadzenia podanego roztworu oraz
objetosc roztworu po rozcienczeniu.