Całka
Lusia: Bardzo proszę o pomoc
1. Obliczyłam pochodną mianownika.
2. Przekształciłam licznik tak aby była zawarta w nim pochodna mianownika.
3. rozdzieliłam na dwie całki.
4. skorzystałam ze wzoru przy pierwszej całce ∫f(x)'/f(x)=ln|f(x)| , ale nie wiem co z tą drugą
zrobić, bo wynik wychodzi mi inny niż jest w odpowiedziach.
30 lis 17:14
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
drugą trzeba zwinąć do |
| |
| | t2 +1 | |
30 lis 17:19
Lusia: | | x−4 | |
zrobiłam tak, ale wyszło mi: 3arctg3(x−4), a w odpowiedziach jest −4arctg |
| |
| | 3 | |
30 lis 17:25
sushi_ gg6397228:
pokaz, jak to zwijasz
30 lis 17:27
Lusia: (x
2−8x+25)=2x−8
2x−20=2x−8−12
i znalazłam błąd pierwszy

zapomniałam o −12 i teraz zauważyłam błąd przy dzieleniu

już
wszystko się zgadza

dziękuję
30 lis 18:19