Obliczyć
rogal: Oblicz :
a) 33x + 8 = 3 * 22x + 6 * 2x
b) 32x−1 + 3 * 3x = 12
c) 2x−4 = (√2)3−2x
Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać te zadania , to byłbym wdzięczny za rozwiązania
ps. na matematyce robiliśmy znacznie prostsze zadania z tego działu
13 paź 20:00
rogal: wie ktoś ?
13 paź 20:11
gRANDER: c) 2x−4=(√2)2(3−2x)
2x−4=26−4x
2x−4=26−4x
x−4=6−4x
x+4x=6+4
5x=10
x=2
13 paź 20:12
13 paź 20:20
mimi:
Niestety źle
gRANDER ...... podstaw za x= 2 ...... i co?
szukaj błędu!
13 paź 20:21
mimi:
√2= 2
1/2 ......
13 paź 20:21