Parametr
Radek:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 2x2−(m−2)x−3m=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1,x2 spełniające warunek x12+x22−2x1x2≤25
czyli Δ>0 ?
30 lis 16:39
Piotr 10: Tak
30 lis 16:39
Radek:
(m−2)
2+4*6m)>0
m
2−4m+4+24m>0
m
2+20m+4>0
Δ
m=20
2−16
Δ
m=384
√Δm=8
√6
m∊(−
∞,−10−4
√6)suma(−10+4
√6,
∞)
x
12+x
22−2x
1x
2≤25
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2≤25
m
2−4m+4+12m−100≤0
m
2+8m−96≤0
Δ
m=8
2+4*96
Δ
m=448
√Δm8
√7
m∊(−4−4
√7,−4+4
√7)
m∊<−4−4√7,−10+4√6)suma(−10+4√6,−4+4√7>
Proszę o dokładnie sprawdzenie
30 lis 16:58
Radek: ?
30 lis 17:13
Radek: jednak źle jest
30 lis 17:21
Radek:
drugi warunek źle
x
12+x
22−2x
1x
2≤25
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2≤25
m
2−4m+4+24m−100≤0
m
2+20m−96≤0
Δ
m=20
2+3*96
Δ
784
√Δm=28
m
1=U{−20−28}[2}=−24
m∊<−24,4>
m∊<−24,−10−4√7)suma(−10+4√7,4>
ale jeszcze ten pierwiastek się nie zgadza bo powinno być
√6 ?
30 lis 17:30
Radek:
dobra już wiem !
30 lis 17:32
olla: Czemu w tym zapisie : (x1+x2)2−4x1x2≤25 jest razy 4 ?
15 sty 13:40
olla: Już nie ważne, chodziło mi o rozpisanie wzoru Vietea.
15 sty 14:43