parametr
Radek:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2+mx+2=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste takie, że suma ich kwadratów jest większa od 2m2−13
czy takie założenia
Δ>0 x12+xsup>2>2m−13
rozwiązać potrafię sam pytam tylko o założenia
30 lis 16:25
Piotr 10: 10 Δ>0
20 x12+x22 > 2m2 − 13
30 lis 16:27
Radek:
Czyli to co przy m co stoi przy x mnie nie interesuję ?
30 lis 16:29
Piotr 10: Nie

Gdy masz funkcję ax
2+bx+c
Wtedy rozpatrujesz a=0, bo wtedy możemy otrzymać funkcję liniową postaci 0*x+bx+c=0 czyli
bx+c=0
Rozpatrujesz jeszcze gdy a≠0, wtedy otrzymujemy funkcję kwadratową
30 lis 16:33
Piotr 10: Tutaj od razu mamy funkcję kwadratową po a=1 i nie rozpatrujemy tego warunku z funkcją liniową
30 lis 16:34
Radek:
m2−8>0
(m−2√2)(m+2√2)>0
m∊(−∞,−2√2)suma(2√2,∞)
(x1+x2)2−2x1x2>2m2−13
m2−4−2m2+13>0
−m2+9>0
m2−9<0
(m−3)(m+3)<0
m∊(−3,3)
m∊(−3,−2√2)suma(2√2,3) ?
30 lis 16:34
Radek:
To jeszcze takie pytanie kiedy sprawdza się ten warunke liniowy ?
30 lis 16:36
Piotr 10: Wygląda ok.
Warunek liniowy sprawdzasz wtedy gdy przy najwyższej potędze, czyli u nas przy potędze x2 masz
jakiś parametr. Przypuśćmy, że mamy taka sytuację
(m2−9)*x2+3mx+5=0
Rozpatrujemy co dzieję się gdy m2−9=0, wtedy otrzymujemy funkcję liniową
Później rozpatrujemy funkcję kwadratową, czyli m2−9=0
Gdy mamy 5x2+mx+5=0
To jest to funkcja kwadratowa, bo 5≠0
30 lis 16:39
Piotr 10: Powinno być w 6 linicje m2−9≠0
30 lis 16:41
Radek: czyli jak przy a nie ma nic to reszta mnie nie interesuję ? Tak Piotrze ?
30 lis 16:42
Piotr 10: Gdy nic nie masz przy ''a'', czyli a=1(bo1*x
2=x
2) to nie interesuję nas funkcja liniowa

.
Oczywiście mówimy tu o funkcji ax
2+bx+c=0
30 lis 16:44