równanie
piotr22: prosze o pomoc z tym równaniem
30 lis 16:05
sushi_ gg6397228:
przenies "1" na prawo, a potem wspolny mianownik
30 lis 16:06
pigor: ..., lub np. tak : w swojej dziedzinie :
| 1 | | x | | 1 | | x | |
| + |
| −1= 0 ⇔ |
| + |
| −1= 0 /* 2(x−3)≠0 ⇔ |
| x−3 | | 6−2x | | x−3 | | −2(x−3) | |
⇔ 2−x−2(x−3)= 0 i x≠3 ⇔ −3x+8= 0 ⇔ −3x= −8 ⇔
x= 83 . ..
30 lis 16:14
piotr22: | x2−5x+6 | |
| =1 dobrze jest  bo delta dziwna wychodzi |
| −2x2+12x−18 | |
30 lis 16:23
piotr22: jak to sprowadzic do wspólnego mianownika
30 lis 17:13
sushi_ gg6397228:
jak juz sie uparłeś na takie liczenie, to
| a | |
| =1 <==> a=b , na jedna strone i Δ, (nie zapominamy o zalozeniach) |
| b | |
30 lis 17:17
Hajtowy:
O tak:
| 1(6−2x) + x(x−3) − (x−3)(6−2x) | |
| = 0 |
| (x−3)(6−2x) | |
30 lis 17:18