Ciągi
Bodek: | | ⎧ | a1=1 | |
| Ciąg an określony jest wzorem rekurencyjnym | ⎨ | |
|
| | ⎩ | an= an−1 − 1(n−1)n | |
a) Podaj wzór ogólny ciągu (a
n).
b) Które wyrazy ciągu(a
n) są mniejsze od 0,01?
30 lis 15:54
Bodek: Pomoże ktoś?
30 lis 16:24
Krzysiek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an=an−1−( |
| − |
| )=an−1+ |
| − |
| |
| | n−1 | | n | | n | | n−1 | |
a
2=1+1/2−1=1/2
a
3=1/2+1/3−1/2=1/3
a
n=1/n
30 lis 16:57
Bodek: a podpunkt b jak będzie?
30 lis 18:08
Krzysiek: rozwiąż nierówność:
an<1/100
30 lis 18:51