dowód
pytanko: Wykazać prawdziwość nierówności:
1) x>ln(1+x), dla x>0
2) 2x arc tgx >= ln(1 + x2)
30 lis 15:37
sushi_ gg6397228:
przenies na jedna strone, potem poprzez pochodna pokazesz , ze f. jest rosnaca/malejaca na
calej dziedzinie
30 lis 15:59
pytanko: w drugim pkt. jak zastosuje ta metodę to wychodzi, że arc tgx >= 0 a to nie jest prawda
więc robie cos zle czy 2 pkt. trzeba jakoś inaczej dowieść ?
30 lis 18:43
pytanko: ?
30 lis 22:19
pytanko: ma ktoś jakiś pomysł ?
5 gru 23:34
Panko: 2) f(x)=2xarctgx−ln(1+x2) , x∊R
f(0)=0 ; f`(x)=2arctgx , x∊R
f(−x)=f(x) stąd trzeba widzieć dwa przypadki
a) x∊(0,∞) ⇒ f`(x)>0 stąd w x∊(0,∞) y=f(x) rosnąca stąd ∀ x∊<0,∞) f(x)>=f(0)
b) x∊(−∞,0) ⇒ f`(x)<0 stąd w x∊(−∞,0) y=f(x) malejąca ∀ x∊(−∞,0> f(x) >=f(0)
( 0>=x ⇒ f(0)<=f( x) bo malejąca)
6 gru 11:08